Burnos higiena – raktas į dantų sveikatą

Burnos higiena – tai būdas išlaikyti dantenas bei dantis švarius ir sveikus. Burna ir dantys yra pažeidžiami įvairių ligų; netinkama burnos higiena gali sukelti dantų būklės pablogėjimą. Burnos higiena laikoma būtinybe, norint apsaugoti dantis nuo ligų, blogo kvapo ir kitų burnos problemų.

Pagrindiniai dalykai burnos higienoje:

1. Dantų valymas

Reguliarus dantų valymas – labai svarbus žingsnis, norint apsaugoti dantis bei dantenas nuo ėduonies ir panašių ligų. Jis taip pat padeda išnaikinti apnašas bei bakterijas, sukeliančias dantų ėduonį ir kitas dantenų ligas. Visgi nereikia pamiršti, jog valyti dantis reikia ne bet kaip, norint nepažeisti dantenų.

Kaip valyti tinkamai:

Tinkamas dantų valymas trunka bent porą minučių. Valydami naudokite trumpus ir švelnius judesius, ypatingą dėmesį skirdami dantenų linijoms, vietoms, kurias sunku pasiekti, plomboms, karūnėlems ir restauruotiems dantims.

Dantų šepetėlio svarba:

Jūsų šepetėlis turėtų būti minkštais šereliais, užapvalintais galais, kad neįbrėžtų dantų ir nepakenktų dantenoms. Susidevėjęs dantų šepetėlis nevalys efektyviai. Jeigu šereliai apšiurę, susidevėję, pakeiskite šepetėlį kuo greičiau. Apskritai, dantų šepetėlį reiktų keisti kas 3-4 mėnesius.

Dantų pastos svarba:

Svarbu pasirinkti tokią pastą, kuri suteiktų tinkamą burnos higieną. Kai pasirinkimas toks didelis ir dantų pastos skirstomos pagal jautrumą, dantų rudumą, dantų akmeningumą, dantų ertmes ir t.t., reikėtų pasikonsultuoti su odontologu ir kartu su juo surasti jums labiausiai tinkantį variantą.

2. Tarpdančių valymas siūlu

Šis būdas dar vienas labai svarbus žingsnis į sveikesnę burnos higieną. Tarpdančių siūlas išvalo nešvarumus, bakterijas ir apnašas, kurių negali pasiekti dantų šepetėlis. Tarpdančių siūlas taipogi poliruoja dantų paviršių ir apsaugo nuo nemalonaus burnos kvapo.

Dantų valymo siūlų yra įvairiausių: su skoniais ir be skonių, vaškuotų ir nevaškuotų, plačių ir siaurų. Žmonėms, kurių tarpai tarp dantų dideli – dantų juosta arba platus valymo siūlas būtų geriausias variantas. Vaškuotas siūlas lengviau slysta tarp glaudžių restauruotų dantų. Nevaškuotas siūlas sukelia cypiantį garsą, kuris leidžia suprasti, jog dantys jau švarūs.

Šiuo būdu dantis valyti reikėtų nors kartą per dieną apie 2-3 minutes.

3. Reguliarus apsilankymas pas odontologą

Dar viena svarbi burnos higienos dalis yra reguliarus apsilankymas pas dantistą. Kuomet lankotės reguliariai, galima iš anksto numatyti bet kokią dantų ligą ar problemą. Rekomenduojama pas odontologą lankytis kas šešis mėnesius, norint užtikrinti, jog jūsų dantys ir dantenos yra sveiki.

Scroll to Top