Kava ir balti dantys: kaip išvengti kavos šypsenos?

Kavos mėgėjai dažnai nerimauja dėl patamsėjusių dantų, o dažnai girdimas patarimas, kad tiesiog reikėtų atsisakyti šio gėrimo. Tačiau daugumai tai padaryti itin sunku: kava išjudina, nepakankamai išsimiegojus, kai tenka dirbti viršvalandžius, tamsiomis ir trumpomis šaltojo sezono dienomis. Taip pat tai – ir laisvalaikio praleidimo dalis bei pasimėgavimą suteikiantis ritualas. Taigi atsisakyti – neįmanoma, tačiau gal yra kitų būdų, kaip ir mėgautis kavos gėrimu, ir išlaikyti sveikus bei gražius dantis?

Dantų emalis – stipriausias žmogaus kūno paviršius, tačiau didžiausia problema, kad jis nėra lygus. Emalį sudaro daugybė tiek įžiūrimų, tiek nematomų mikroskopinių duobelių, kuriose įstringa maisto ar kitokie likučiai. Tamsių gėrimų, kaip kavos ar arbatos pigmentai patenka į tokius griovelius ir, nesiėmus tinkamų priemonių, gali sąlygoti nuolatines gelsvas dėmes ant dantų. Dar viena patamsėjusių dantų priežastis – susidariusios apnašos ar akmenys. Dėl nelygaus paviršiaus, kavos likučiai prikimba ir pasilieka ilgam.

Taigi, jei sunku įsivaizduoti gyvenimą be kavos, yra keletas patarimų, kaip išvengti kavos šypsenos ir išlaikyti baltus dantis. Visų pirma, reikėtų atsikratyti įpročio gurkšnoti kavą visą dieną – juk suprantama, kuo daugiau dantų ir kavos susilietimo, tuo didesnis daroma žala. Vietoj gurkšnojimo, patariama gerti kavą suplanuotų pertraukų metu. Po jų naudinga paskalauti burną vandeniu – tokiu būdu pasiekiama dviguba nauda: į organizmą sugrąžinami prarandami skysčiai. Dar vienas veiksmingas būdas – gerti kavą per šiaudelį, tuomet kavos ir dantų sąlytis bus minimalus.

Žinoma, geriausia išsivalyti dantis šepetuku taip pašalinant ir menkiausius gėrimo likučius. Bet kokiu atveju būtina valyti ne mažiau nei du kartus per dieną, naudoti dantų siūlą ir skalauti. Tačiau kartais net ir prevencija nepagelbėja arba jos imamasi per vėlai. Vienas iš pasirinkimų tokiu atveju – dantų balinimas, kuris puikiai padės, jei dantys pageltę, tačiau gali kilti sunkumų parudusiems dantims. Galima išbandyti ir balinamąsias pastas ar kitas priemones, tačiau specialisto patarimai bene visais atvejais labiau atitiks individualius reikalavimus.

Scroll to Top